Wszystko na temat diety piłkarskiej

Prawidłowe odżywianie jest niezbędnym elementem mającym wpływ na rozwój i wyniki osiągane przez piłkarzy. Każdy zawodnik narażony jest na duży wysiłek, który mocno eksploatuje jego organizm. Odpowiednia dieta pomaga w sprawnej regeneracji i wspomaga piłkarską karierę. Zawodnicy sami wiedzą co powinni spożywać lub korzystają z pomocy dietetyków, którzy układają dla nich zbilansowaną dietę.

Piłkarze powinni spożywać codziennie dużą ilość węglowodanów, by dostarczyć odpowiednią dawkę energii dla mięśni. Można je znaleźć w szczególności w produktach takich jak kasza, makaron czy ryż. Zbyt niska ilość węglowodanów w diecie może powodować zapaści energetyczne podczas treningów oraz w dłuższej perspektywie zmniejszenie wydolności i postępujące zmęczenie.

Kolejnym niezbędnym elementem w diecie sportowca jest białko, które buduje mięśnie i może być wykorzystane jako źródło energii przy niedoborze węglowodanów. Najlepszym źródłem białka jest pierś z kurczaka, tuńczyk czy biały ser.

Równie ważne jest dostarczanie przez piłkarzy tłuszczy, przede wszystkim pochodzenia roślinnego, takich jak: oliwa z oliwek, olej z pestek winogron. Tłuszcze także wykorzystywane są do dostarczania energii organizmowi, ale przede wszystkim dzięki ich obecności przyswajane są niektóre witaminy.

Witaminy i minerały muszą znajdować się w diecie piłkarza w dużej ilości z uwagi na wysiłek i cenne składniki wydalane wraz z potem. Najlepszym źródłem witamin są warzywa i owoce, zwłaszcza w postaci surowej.  Zbilansowana i  zdrowa dieta podnosi zdolność piłkarza do maksymalnych osiągnięć.

Więcej odnośnie diet na portalu altruismonline.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *